100% Törésgarancia!

Ha az italod megsérülne szállítás közben, garanciát vállalunk rá!

TOP termékek

Cége számára keres megbízható partnert? Töltse ki űrlapunkat!

Blog

Koktél, az összejövetelek megbízható alapja

2022.01.09 12:25
Koktél, az összejövetelek megbízható alapja

Mit szeretnél inni? Unod már a kérdést? Ötlethiánnyal küzdesz vagy valami különlegesebbre vágysz a megszokottnál Tippeket és segítséget adunk az italválasztáshoz és készítéshez. Két részes sorozatunk második részében a koktélokat, valamint a longdrinkeket vizsgáljuk meg.

A koktélról általánosságban

Tudtad, hogy magát a koktél szót 1806-ban definiálták? Ám még ezek után is sok idő telt el a ma ismert és közkedvelt koktélok megjelenéséig. Ennek pedig egy egészen egyszerű oka van, hogy rengeteg olyan kiegészítő nem állt még rendelkezésre, ami elengedhetetlen a minőségi ital készítéséhez. Ilyenek például:


- Jég: Amerikában már a 18. században elkezdődött a jéggyártás, de a 19. század közepétől vált általánosan elérhetővé.
- Keserűk, keserű-cseppek, keserű likőrök: szintén a 19. század közepére tehető a megjelenésük.
- Shaker: az 1880-as évekre alakult ki és vált a bártenderek eszközévé.
- Üdítőitalok: szódavíz, Coca-Cola, Pepsi-Cola, ginger ale (gyömbér), melyek a tömény italok higítását szolgálták, az 1800-as évek végén terjedtek el és a választék azóta is folyamatosan bővül.
- Friss gyümölcsök, gyümölcslevek: ezek csatlakoztak a legkésőbb a kiegészítőkhöz, mivel a gyümölcsök a 19. század előtt nem igazán voltak divatosak, ebben az időben még csak szezonális gyümölcsökhöz lehetett hozzájutni, ráadásul drágán. Etéren a 20.században hűtővagonokban történő szállítás hozta meg az áttörést.
- Szirupok, premixek: a 20.század második felében terjedtek el, jelentősen
hozzájárulva az italkeverés kibontakozásához.
- Energiaitalok: utolsóként csatlakoztak az alapanyagok széles skálájához.

Koktél vagy long drink?

A koktél és a long drink fogalma sokak számára összemosódik. Valóban nem könnyű egyértelmű definíciót találni a két fogalomra, mivel nem vonatkoznak rájuk konkrét nemzetközi szabályok. Az elkészítési mód pedig országonként, báronként is változhat, még ha csak minimálisan is, de a legismertebb koktélok esetében is. Ha nem vagy szakértő, valószínűleg nem is tulajdonítasz neki jelentésőget, hogy egy bizonyos koktélt milyen pohárban, vagy milyen jéggel kapsz, pedig ezek mind fontos részét képezik a minőségi ital elkészítésének.
A bártender kézikönyve szerint: “A koktél különböző szeszes italokból, cukorból, vízből és keserűkből kevert, feltételezhetően kitűnő, élénkítő ital.“ A long drinknek ezzel szemben az otthon is könnyen elkészíthető, szeszes ital higított változatát nevezzük.

A következőkben bemutatunk pár italcsomagot, melyekkel nem nyúlhatsz mellé. Ha nem
szeretnél nagyobb italkeverésekbe bonyolódni, a long drink ital csomagokat ajánljuk:

Long drink italcsomagok

A gin a kevert italok egyik legnépszerűbb hagyományos alkotóeleme. Legelterjedtebb
formája a gin&tonic, mely kellemes és üdítő nedű télen-nyáron egyaránt. Úgy egy
tengerparti séta alkalmával, mint egy szórakozóhelyen, vagy egy baráti csevej során. Az ital felszolgálása/fogyasztása során elengedhetetlen kiegészítő a citrom karika. A magas színvonalú ginek felszolgálásakor (pl. Hendrick’s), az ital részeként citrom helyett uborkával koronázzák meg a fenséges ízvilágot.

Ajánlott italcsomagok:
Bombay Sapphire Gin Tonic Csomag
Hendrick's Gin Tonic Csomag

A whiskey, meghatározó íze miatt ritkán használatos koktélokban. Persze vannak whiskey alapú koktélok, de a legnagyobb népszerűségnek a whiskey-cola örvend a kevert italok
tekintetében. A Ballentines, a skót maláta whiskey és a jellegzetes, füstös íz tulajdonságával rendelkező Jack Daniel’s whiskey rendkívül közkedvelt italok, mely nem hiányozhat a férfiak társasági eseményeiből.

Ajánlott italcsomagok:
Ballantine's Finest Whiskey Cola Csomag
Jack Daniel's Whiskey Cola Csomag

Ha fűszeres rum, akkor Captain Morgan. Ez az ital kétségkívül minden idők egyik legízletesebb rumkölteménye. Long drinkként gyömbérrel higítják és lime-mal teszik még ellenálhatatlanabbá a mámorító ízkavalkádot.

Ajánlott italcsomag:
Captain Morgan Gyömbér Csomag

A long drinkek után bemutatunk pár koktél csomagot is, ha kedvet kaptál az italkészítéshez
és valami igazán mennyeire vágysz!


Koktél italcsomagok

Még ha nem is vagy Szex és New York rajongó, a Cosmopolitan nevét nagy valószínűséggel hallottad már. Rendkívül elterjedt ital a nagystílű helyeket kedvelő hölgyek körében. Klasszikus koktélpohárban szervírozva, az ízek vad harmóniájával messzire repít gondolatban.

Ajánlott italcsomag:
Cosmopolitan csomag

Ha Te azért is szeretsz koktélozni, mert a mennyei ízkavalkádban nem érzed az alkohol erősségét és szereted a klasszikus koktél külcsínjét - gondolunk itt az izgalmas színvilágra - akkor kiváló választás lehet egy könnyen elkészíthető, mediterrán hangulatú koktél tequila alappal.

Ajánlott italcsomag:
Tequila Sunrise csomag

Az erőteljesebb, kesernyésebb ízvilágot kedvelők is megtalálják kedvükre valót a Jack Daniel’s és Angostura bitter kombinációjában.

Ajánlott italcsomag:
Old Fashioned

Ha még ezek után sem nyerte el tetszésedet egyik ital sem és inkább maradnál a söröknél, akkor se ess kétségbe!

Ajánlott italcsomag:

Gyümölcsös Sörválogatás