Whisky
Az örök kérdés, whisky vagy whiskey? A válasz egyszerű, a whisky kifejezés a skót illetve kanadai whisky-k megnevezése, a whiskey kifejezés pedig az ír és az amerikai párlatokat jelenti. Az Egyesült Államokban azonban a bourbon és amerikai whiskeyk jelentős része whiskey, de néhány márka a nevét whiskynek írja. Legyen az whisky vagy whiskey, mindegyik írásmód ugyanazt a nagyszerű gabonapárlatot jelenti, melyet a tölgyfahordós érlelés tesz igazán különlegessé.
Single Malt whisky
Sokak számára ez a whiskyk királyai. Bár nem csak Skóciában készítik ezeket, a leghíresebbek a Skót Single Maltok. Ahhoz, hogy így lehessen nevezni, egyetlen lepárlóban kell készülnie, csak árpamaláta felhasználásával, rézüst lepárlással, minimum három évig kell érlelni és legalább 40%-os erősségűnek kell lennie.
Blended whisky
Olyan whisky, melynek gyártásakor valamilyen hagyományos whiskyfajtát jellegtelenebb ízvilágú gabonawhiskyvel vagy finomszesszel kevernek. A kevert whisky ízvilágát jellemzően a hagyományos whisky uralja, miközben a keverék térfogatának általában csak kisebbik részét teszi ki. A skót, az ír és a kanadai whiskyk nagyobb része blended whisky, és a japán whiskyk közt is gyakori, az amerikai whiskygyártásban azonban nem jellemző fajta.
Bourbon whiskey
A bourbon whiskey olyan amerikai whiskeytípus, amit legalább 51% kukoricából erjesztenek és legalább 2 évig kell új, tölgyből készített fahordóban érlelni, amely hordót használat előtt ki kell égetni, hogy a tölgyfában található cukor karamellizálódjon. A bourbon whiskey nevét Kentucky állambeli Bourbon megyéjéről kapta, ahonnan annak idején leúsztatták a whiskeys hordókat az Ohio és Mississippi folyókon egészen New Orleans-ig.