100% Törésgarancia!

Ha az italod megsérülne szállítás közben, garanciát vállalunk rá!

TOP termékek

Cége számára keres megbízható partnert? Töltse ki űrlapunkat!

Blog

Üveg vagy Doboz?

2022.06.04 11:31
Üveg vagy Doboz?

Az Üveg vs Doboz kérdésre keressük a választ a következő bejegyzésünkben. Kinek melyik tetszik jobban, milyen előnyei, hátrányai vannak ezeknek. 

A doboz ideálisabb tárolási formája a sörnek, mint az üveg, mivel a sör két legnagyobb ellensége a levegő és a napfény. Ennek ellenére akadnak olyan sörszeretők, akik az üveges kiszerelést kedvelik jobban, elegánsabbnak tartják vagy ezt szokták meg. Vannak, akik a dobozíztől félnek, amiről igazán még nem sikerült bebizonyítani, hogy létezik.

Ugyanis nem lesz fémíze a sörnek a doboztól, mivel van egy speciális bevonat a dobozok belsejének, ami meggátolja, hogy bármilyen íz belekerüljön a sörbe. Ellenben tud fémes íze lenni a sörnek, a nem megfelelően tisztított vagy karbantartott gépektől, egyes esetekben a víztől, de semmiképp sem a doboztól.

Valós veszély az üveges sörökre a napfény, ami eredményezhet fényízt. Ez úgy jöhet létre, hogy a sörben lévő Riboflavin, azaz B2 vitamin, fény hatására lebomlik és reakcióba lép az alfa-savval. Ettől áporodott, kellemetlen szagú lesz a sör. 

Továbbá a jobban szigetel a doboz, mint az üveg, így csökkentve az oxidáció okozta káros hatásokat. 

Végül két utolsó érv a doboz mellett. Könnyebb és olcsóbb. Ez előny a szállításnál, illetve végtelenszer újrahazsnosítható, az üveggel szemben, a gyártóknak is abszolút érdekük, hogy átálljanak dobozos kiszerelésre. Ezek az érvek miatt tért át a hazai kisüzemi sörfőzdék nagy része dobozra.  

Az egyetlen hely, ahol megmaradhatnak az üveges kiszerelések, azok a nagyon különleges kiadások, hordóérlelt sörök.