Cége számára keres megbízható partnert? Töltse ki űrlapunkat!

Blog

Csokoládé csodák, nem csak Valentin-napra!

2022.02.01 12:25
Csokoládé csodák, nem csak Valentin-napra!

Honnan ered a Valentin-nap? Milyen döbbenetes rituálék és legendák kapcsolódnak ehhez
az ünnephez? Mikor terjedt el? Milyen hagyományai vannak hazánkban és világszerte?
Kinek ajándékozzunk? A csokoládé remek választás minden alkalomra, de milyen csokoládét válassz, hogy igazán különlegessé tedd az alkalmat?

Valentin-nap eredete

Ennek az alapvetően vallási ünnepnek a gyökere egészen a kereszténység előtti, pogány Rómába vezethető vissza. A Luperkália egy termékenységi ünnep, melyet Lupercus tiszteletére rendeztek. A farkas alakjában megjelenő istenséget szerették volna kiengesztelni a rituális ünnepséggel, melynek részeként két kiválasztott ifjú, egy fiú és egy lány szinte teljesen meztelenül szaladtak végig az utcán, miközben kecskebőrből készült korbáccsal ostorozták az arra járó embereket, főként nőket. Mivel a rituális korbácsnak a hiedelem szerint tisztító hatása volt és segítette a gyermekáldást, nem volt meglepő, hogy a nők gyakran szándékosan keresték a találkozást a rituálét végző ifjakkal.

Az ünnepség kellemesebb részeként minden hajadon bedobott egy, a nevét tartalmazó cetlit egy edénybe, amiből az egyedülálló fiúk húztak. Az így létrejött párok együtt töltötték az ünnepséget, de utána sok esetben együtt is maradtak. A Luperkália ezt követően gyakorlatilag szabad szeretőválasztással összekötött ünnep lett, nem is csoda, hogy ferde szemmel tekintett rá a keresztény egyház.
Egy legenda szerint később, a 3. században II. Claudius megtiltotta a házasodást, elgondolása szerint ugyanis jobb katona válik a nőtlen férfiból. A Rómában élő Valentin keresztény pap úgy ítélte meg, hogy ez káros a fiatal férfiakra és a társadalomra nézve, így titokban eskette össze a szerelmes párokat. II. Claudius ellenszegüléséért bebörtönözte, és halálra ítélte. Valentin jámborsága meglágyította az egyik börtönőr szívét és összebarátkozott annak lányával. Kivégzése napján egy üzenetet küldött a lánynak, melyet úgy írt alá: “A Te Valentinod”. A hagyomány szerint innen ered a szerelmes üzenetek küldése. Végül 496-ban I. Géza pápa betiltotta a Luperkáliát és elrendelte, hogy majdnem pontosan az eredeti ünnepnappal egy időben, február 14-én emlékezzenek a szentként tisztelt Bálintra.

Valentin-nap a világ körül


- az Egyesült Államokban, Karácsony után ez a 2. legforgalmasabb nap a köszöntő üzenetek tekintetében
- Japánban csak a nők ajándékozzák meg a férfiakat és nem feltétlenül csak párjukat, de munkatársukat, barátjukat is, főként csokoládéval. Ezt a férfiak egy hónap múlva a Fehér nap nevű ünnepen viszonozzák.
- Finnországban és egyes latin-amerikai országokban ez az ünnep nem kizárólag a szerelmeseké. A barátok képeslappal és/vagy kisebb ajándékokkal lepik meg egymást.

 


Valentin-napi hiedelmek Magyarországon

A Valentin név magyar megfelelője Bálint, mindössze annyiról van szó, hogy nyugati hatásra a Valentin vált elterjedtebbé. Bár hazánkban az ünnep az 1990-es évek végétől vált divatossá, számos babona, hiedelem és hagyomány kapcsolódik hozzá.
- egy szerelmes csók szerencsét hoz Bálint-nap reggelén
- népi hiedelem, hogy ha a lányok babérlevelet helyeznek a párnájuk alá, megtudják, ki lesz jövendőbeli párjuk
- a hagyomány szerint a lányok a Bálint-napot megelőző éjfélkor kimentek a temetőbe, hogy megláthassák jövendőbeli férjüket
- egy félbevágott alma magjait megszámolva megjósolható, hogy hány gyermeke lesz az ifjú feleségnek
- a hiedelem szerint ha ezen a napon egy hajadon lány verebet lát, szegény emberhez fog hozzámenni, de boldog lesz. Ha azonban egy tengelice repül át felette, akkor gazdag férfi felesége lesz Mára ezek a hagyományok, hiedelmek elkoptak, csakúgy mint ahogy elhomályosult az ünnep vallási eredete hazánkban és világszerte.

Valentin-nap napjainkban

Hazánkban jellemzően a Valentin-nap még mindig elsősorban a szerelmesek ünnepe. Persze szoktuk azt mondani: “Nem csak ezen a napon kell szeretni a másikat.” - az ünnep elterjedésével mégis jogosan érezheted, hogy szeretnéd meglepni kedvesedet, testvéredet, barátodat, vagy akár munkatársadat, pusztán azzal a céllal, hogy tudasd vele, fontos számodra. Közrejátszhat ebben a folyamatosan gyorsuló világ és a megszokottól eltérő, egymástól némiképp elszigeteltségben élés vagy pusztán az ünnep divattá válása, mely elvárássá válhat. Bármi is legyen, ami elgondolkodtat azon, hogy meglepj valakit, máris számtalan problémával szembesülsz, főként ha nem vagy kifejezetten romantikus alkat, vagy nehezedre esik érzéseid kifejezése.

Ajándékozz csokoládét Valentin-napra!

A csokoládé tökéletes választás szinte minden ünnepre, remek kísérő ajándék, de önmagában is megállja helyét. Ajándékozása kifejezhet gyengédséget, törődést, támogatást is. Persze nem minden a külső, - újabb közhely - de nincs az a hölgy, aki ne olvadna el azonnal egy ízléses csomagolású csokoládétól. Ugyanakkor egy pazar megjelenésű csokoládé klasszikus eleganciát kölcsönöz, mely az uraknak ajándékozva is tökéletes kifejezője lehet az apró figyelmességnek. Főleg, ha köztudott, hogy szóban forgó párunk, barátunk vagy munkatársunk édesszájú! Szeretnénk most néhány ötlettel kedveskedni, pár nagyszerű csokoládéval, mellyel biztosan nem lősz mellé!

Csokoládé ízpomba, nem csak Valentin-napra!


Demeter - Étcsokoládé eperrel és málnával 50g
Ez a fenséges étcsokoládé, az eper és málna klasszikus ízkombinációjával egy csipet nyarat csempészik hidegebb napokon is a megajándékozott személy szívébe. A pazar élményt a gyümölcsdarabok koronázzák meg, kihagyni vétek!
Demeter - Tejcsokoládé málnával és sárgabarackkal 50g Tejcsokoládé őrülteknek nagyszerű választás ez a krémes textúrájú, málna és sárgabarack darabokkal meghintett csokoládé, melytől neked is azonnal virágos kedved kerekedik - ha vagy olyan szerencsés, hogy együtt fogyaszthatjátok el!(:

Demeter - Fehércsokoládé feketeribizlivel, meggyel és málnával 50g
A fehércsokoládé megosztó lehet, többen túl édesnek találják, de szerintünk nincs olyan, aki nem gondolná át a teóriáját miután megkóstolta ezt a csodát! A fanyar színpompás meggy és a kissé érdes, de nem kevésbé érdekes fekete ribizli lágyítja a fehércsokoládé édességét, exkluzív ízvilágát a málna teszi teljessé.
Demeter - Étcsokoládé málnával, sárgabarackkal és pisztáciával 50g
Még az édes csokoládét kedvelők, akik önmagában nem rajonganak az étcsokoládé keserűbb ízéért, sem fognak tudni ellenállni. A roppanós, 54,9% kakaótartalmú prémium étcsokoládé az eper nyáriasan elbűvölő varázsát és a napfény ízű sárgabarack kettős báját a pisztácia határozottsága egészíti ki, egyszerre rabulejtve minden érzékedet!
Demeter - Hawaii vörös sóval és piemonti mogyoróval szórt karamellás csokoládé 50gIsmered a mondást, hogy az ellentétek vonzzák egymást, igaz? Édes, sós, kemény, mégis lágy. Az egzotikus Hawaii vörös só karcosságát tökéletesen ellensúlyozza a karamell lágysága, miközben a csokoládé szétolvad a szádban és élvezheted a piemonti mogyoró roppanását. Az ellentétek vonzó harmóniáját a londoni Great Taste Award Michelin csillagos séfekből álló zsűrije is rögtön egy csillaggal jutalmazta!
Demeter - Deluxe Gourmet bonbonválogatás 450gHa biztosra akarsz menni szíved választottjának ízlését illetően, ha a családnak szeretnél kedveskedni vagy a munkahelyeden jól összeszokott csapatotokat lepnéd meg, itt a főnyeremény! Magával ragadó megjelenés és kábító ízkavalkád kombinációjában varászlatos élményt biztosít ez a bonbonválogatás! A 45 bonbonban megtapasztalhatod a chilis marcipán édes fűszerességét, de a kisasszonyos csipkebogyó bájolgása mellett megtalálható az Espressoval töltött bonbon energikus határozottsága is. Ha szőlődombokra vágysz, válaszd az Irsai Olivér szőlőpálinkás bonbont, amely azonnal magával repít. Engedd, hogy elvarázsoljon a sós karamellás bonbon ellenállhatatlan karizmája, vagy az epres-citromfüves bonbonok édes bája! Hogy rózsaszínben lásd a világot, helyet kapott a Ruby-málnás, az almás-fahéjas-karamellás is és a tojáslikőrösnek köszönhetően pedig bármikor újraélheted a Karácsony ízét. Ismét a nyárba repülve levendulás provance-i andalgással és az ismerős csokoládés-mogyorós ízélménnyel zárjuk a felsorlást.
Demeter - Sugarfree Sweetheart – Cukor & Laktózmentes Mindegy, hogy esztétikai, vagy egészségügyi okból tartózkodik valaki a csokoládé fogyasztástól, erre is van megoldás ezzel a magával ragadó cukor és laktózmentes bonbonválogatásunkkal! A csokoládé és narancs klasszikus kombinációja mennyei ízvilágával, bájos csomagolásba rejtve, nem nyúlhatsz mellé!