100% Törésgarancia!

Ha az italod megsérülne szállítás közben, garanciát vállalunk rá!

TOP termékek

Cége számára keres megbízható partnert? Töltse ki űrlapunkat!

Blog

Vendégváró italok

2021.12.23 18:31
Vendégváró italok

Karácsonyi vagy szilveszteri partyt szervezel? Csak vendégségbe mész, de nem szeretnél üres kézzel érkezni? Milyen italt érdemes ilyen alkalomra választani? Szeretnéd az ünnepet különlegessé tenni és úgy érzed, hogy Te magad szívesen elkészítenéd a karácsonyi vendégváró italokat? Ezt a cikket neked írtuk! Legyen szó kisebb vagy nagyobb családi, baráti, akár céges összejövetelről, az ünnepség nem teljes a jól kiválasztott italok nélkül. A kiválasztásnál pedig nem árt figyelembe venni, hogy milyen alkalomról van szó. A továbbiakban felsoroljuk a legnépszerűbb vendégváró italokat, hogy megkönnyítsük számodra a választást!

Baileys - krémes vendégváró ital az ünnepekre
A néhány évtizeddel ezelőtt még ritkaságnak számító krémlikőrök mára a likőrcsalád egyik legnagyobb és leggyorsabban növekvő ága. Nem is csoda, hiszen krémes textúrájával, mennyei illatával és édes, mégis enyhén alkoholos ízével nem csak a nők körében hódít! A krémlikőrök ihletője a tejszínes koktélok voltak, azonban az 1970-es évekig kellett várni, amíg kidolgozták a technológiát. Az alkoholos italok ugyanis megfelelően keverhetőek
kellenek hogy legyenek a tejszínnel, úgy, hogy az alkotóelemek is egyben maradjanak és ezek után még palackozott formában is forgalmazhatóak legyenek. Ennek az italfajtának az első, és azóta is legnépszerűbb tagja a Baileys Irish Cream Liqueur, ami egyben önálló kategóriát is alapított. A Baileys, ír whiskey alapú tejszínes krémlikőr, ami tökéletes választás lehet karácsonyi vendégváró italnak! Jó tudni azonban, hogy romlékony alapanyagot is tartalmaz, így felbontás után nem tartható korlátlan ideig!


Whiskey - markáns vendégváró ital az ünnepekre
Ha már Baileys-ről volt szó - ami bár egyre nagyobb népszerűségnek örvend az urak körében is - karácsonyi vendégváró italokról lévén szó, nem árt ha kedvezünk meghívottjainknak egy markánsabb itallal is. Az első kérdés, ami a whiskey-vel kapcsolatban fel szokott merülni, az írásmódja. A skót és kanadai eredetűt whisky-nek, míg az USA és ír származású italt whiskey-nek írják, kiejtésükben nincs különbség. Az európai szabályozás szerint 40% alkoholtartalommal rendelkező szeszes italnak több fajtája is van, melyeket most röviden bemutatunk.
Skót whisky
A világ összes mai whiskyjének egyik meghatározó ősapjaként tekinthetünk rá, története több mint 800 évvel ezelőttre vezethető vissza. Ha skót maláta whisky-vel szeretnél kedveskedni vendégváró italként, ajánljuk a Glenlivet
Captains, ha viszont meghívottjaid közt Scotch imádó is van, akkor a Chivas Regal-t, vagy a Ballantine’s-t se felejtsd el!
Ír whiskey
A skót whiskytől eltérően itt elmarad a füstös illat és íz. Az ír whiskey kedvelőknek a Jameson-t és a Tullamore Dew-t ajánljuk! 

https://drinkair.hu/Jameson-10l

Kanadai whisky
A whiskyk közül talán a legsemlegesebb, így javasolható kevert italokba, illetve kezdő whiskey fogyasztóknak. Erre a célra ajánljuk az Old Canada Whisky-t.

USA Whiskey
Csupán elvi család, ez a kifejezés címkék, kategóriák és szabályozás szerint nem létezik. 3 fontos fajtája:
- Rye Whiskey: rozs whiskey, pl. Jim Beam Rye
- Bourbon Whiskey: sajátos, kissé fás, vaníliás ízt kap, ami a kukorica lágyságával vegyülve adja egyedi aromáját - nem csoda, hogy közkedvelt whiskey típus. Ha ezzel szeretnéd várni az ünnepekkor vendégeidet, válassz a Jim Beam, Four Roses és a
Maker’s Mark whiskeyk közül!
- Tennessee Whiskey: a legkésőbben elismert fajta, kizárólag Tennessee államban készülhet, faszenen keresztül történő lassú csepegtetés során kapja selymességét és egyedi illat-, valamint ízvilágát. Legismertebb a Jack Daniels’s.


Egg nog - különleges vendégváró ital az ünnepekre
Az angol nyelvterület egyik hagyományos karácsonyi, társasági itala, hidegen és melegen egyaránt elkészíthető és felszolgálható vendégváró italként. Őse valószínüleg a középkorból származó angol “posset”, amelyben tejhez tojást és sört, cidert vagy bort, később valamilyen szeszes italt, akkoriban elsősorban rumot kevertek. Elkészítése nem bonyolult, így remek választás lehet, ha valami különleges vendégváró
nedűt szeretnél. Meghívottjaidnak külön élményt szerezhetsz a saját készítésű ital különlegességgel!
Hozzávalók:
- párlat/bor/likőr
- tojássárgája
- cukor
- tej/tejszín
- opcionálisan fűszerek: fahéj, szegfűbors stb.
Díszítsd őrölt vagy reszelt szerecsendióval! A hideg változatot shakerben készítsd, jégkockával és old fashioned (whiskey-s) pohárban szolgáld fel. A meleg változatot vendégpohárban készítsd el (nincs különösebb jelentősége, hogy milyen pohár, a lényeg, hogy shaker használata nélkül). Az elkészült italt füles pohárban vagy borospohárban kerüljön vendégeid elé.
Pálinka - vendégváró ital a gyümölcs lelkéből
Évezredeken át tartó kísérletezést követően megszületett a forma, amelyben az ember koncentrált formában is élvezheti a gyümölcsöket. A legsikeresebb “besűrítésének” az erjesztés és lepárlás bizonyult. Hála ennek a kitartó kísérletezésnek, létrejött a gyümölcspárlat, mely minimum 37,5% alkoholtartalommal rendelkező szeszes ital. Összetevői tájanként, országonként változnak, melyet természetesen az időjárás és a természeti adottságok is befolyásolnak. Az Európai Uniós jogszabályoknak megfelelően a pálinka szót csak Magyarország és 4 osztrák tartomány használhatja. Ez a különleges nedű nem csupán hungarikum, de remek vendégváró ital az ünnepekre, mely rengeteg ízben elérhető.

Törköly vagy törkölypárlat
Bortermeléshez használt szőlőből állítják elő, olaszul grappa (kizárólag Olaszországban készült törköly viselheti ezt a nevet).

Almapárlatok
Almából, vagy almaborból lepárolt italok, minimum 4,5% alkoholtartamú ital. Leghíresebb mind közül a Calvados.
Körtepárlatok
Körtéből, vagy körteborból lepárolt italok, vagyis körtepálinkák. A Vilmos vagy Williams nevet csak a kizárólag Williams Christ fajtájú körtéből készült italok viselhetik!
Egyéb gyümölcspárlatok
A hazai ízeknél maradva is minden igényt kielégíthetünk, nincs az az összejövetel, ahol a pálinka elmaradhatna! Ezért azt tanácsoljuk, hogy mindenképpen kapjon helyet a vendégváró italok közt. Rengeteg ízből válogathatsz, a következőkben felsorolunk párat, a teljesség igénye nélkül:
- Árpád Meggy Pálinka
- Hunnium Szilva Pálinka
- Rézangyal Kajszibarack pálinka
- Rézangyal Mézes Ágyas Meggy
- Rézangyal Ágyas Málna Pálinka
- Árpád Dupla Ágyas Feketecseresznye Pálinka
- Agárdi “Szivar” Aszútörköly pálinka
- Rézangyal Prémium Érlelt Almapálinka
- 1 Csepp Birspálinka
- Árpád Muskotály Szőlő Pálinka
- Árpád Vadbodza Pálinka

https://drinkair.hu/shop_search.php?search=árpád&infinite_page=2


Forralt bor - a klasszikus vendégváró ital az ünnepekre
A tél kötelező kelléke, legyen szó sétáról a szabadban, amialatt felmelegíted magadat egy bögre forralt borral, egy baráti csevejről otthonodban, céges karácsonyozásról vagy családi karácsony ünnepléséről.
Tudtad, hogy ezt az italt már az ókori rómaiak is nagyon kedvelték? A kevésbé jól sikerült hordók tartalmát fűszerezéssel javították fel, valószínüleg ezért is rajongunk annyira mai napig a fűszeres borért. Valójában az ókor után némileg alábbhagyott a fűszeres borok iránti érdeklődés, ám a keresztes hadjáratok idején visszatért az európai gasztrokultúrába és azóta is töretlen népszerűségnek örvend. Középkori francia szakácskönyvek szerint többféle recept is létezik, melynek alapja a jó francia bor, ma is használatos fűszerekkel ízesítve. Ezek: vanília, fahéj és szegfűszeg. A forralt bor Európa szerte hódított bálokon, különböző szalonokban, még a Napkirály is szívesen fogyasztotta. Sőt! A 18. században receptre is gyakorta írták fel az orvosok, az emésztés támogatására! Ezzel a remek itallal tehát nem lőhetsz mellé, ha vendégváró italokról beszélünk.
Könnyen elkészíthető, 6 főre vonatkozóan a következő mennyiségekkel dolgozz:
- 7,5 dl vörösbor
- 1 rúd fahéj
- 1 teáskanál frissen őrölt szerecsendió
- 1⁄2 citrom héja
- 1⁄2 narancs héja
- 1 narancs

- 3 evőkanál méz
- 1 teáskanál frissen reszelt gyömbér
- 1 babérlevél
Az ünnepekre való készülődést nem mindenki éli meg könnyen. Azonban az érzés, hogy utánajártál, foglalkoztál vele, hogy mivel várd vendégeid és esetleg még sajátkezűleg el is készíted, meghozza az eredményét! Mindaközben, hogy hangolódsz, jutalmul boldog mosolyok tükröződnek majd az arcokon, a karácsonyi fényekben, ahogy az általad választott nedű oldja a mögöttetek lévő napok feszültségét és végre együtt a család, barátok, vagy a kollegák!


Békés ünnepeket és kellemes ünneplést kívánunk!