Ingyenes kiszállítás már 20.000 Ft-tól! 

drinkair.hu

Kérdésed van? Hívj minket!
+36702373500

Üzletünk:

1074 Budapest, Rottenbiller u. 24.

Kategóriák
drinkair.hu

Kérdésed van? Hívj minket!
+36702373500

Üzletünk:

1074 Budapest, Rottenbiller u. 24.

  • Kategóriák
    • Újdonságok!
    • Akciók!
    • Ajándékcsomagok
    • Tematikus válogatásaink
    • Díszdobozos italok
    • Boraink kartonos kedvezménnyel
    • Magyar Kisüzemi Sörök
    • Bor
    • Cider
    • Gin
    • Whisky
    • Rum
    • Likőrök
    • Tequilák
    • Pezsgők
    • Vodkák
    • Pálinkák, Párlatok
    • Vermutok
    • Cognac, Brandy
    • Külföldi Sörök
    • Tonicok, Üdítők, Energiaitalok
    • Koktélhozzávalók
    • Abszint
    • Delikát
    • Exkluzív Italok
    • Italcsomagok
  • B2B szolgáltatások
  1. Blog
  1. Blog
Vissza
Navigálás a Pezsgők Világában

Navigálás a Pezsgők Világában

Magyarországon is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a minőségi pezsgők, ám sokan elvesznek a kínálatban: pezsgő vagy prosecco? Champagne vagy cava? Extra Dry vagy édes pezsgő? És mit jelent pontosan a Méthode traditionnelle? Blogcikkünkben minden fontos tudnivalót összegyűjtöttünk a pezsgők világáról.

2025.01.22 17:54

Pezsgőtörténelem: Hogyan Kezdődött?

A pezsgőgyártás eredetileg Franciaország Champagne régiójában alakult ki. Dom Pérignon, a bencés szerzetes, véletlenül fedezte fel a gyöngyöző bor varázsát, amikor kinyitotta az érlelés alatt álló bort. Azóta a pezsgőkészítés technológiája folyamatosan fejlődött. Az áttörés a nyomásálló palackok és parafadugók bevezetésével történt, amelyek lehetővé tették az ital biztonságos tárolását. Magyarországon az első pezsgőgyár 1825-ben nyílt, amely azóta is büszke pezsgőkészítési hagyományainkra.


Pezsgőkészítési Eljárások

1. Méthode Traditionnelle (Hagyományos Módszer)

A legmagasabb minőséget képviselő pezsgőket a Méthode traditionnelle eljárással készítik. Az ital a palackban erjed, és a pezsgő ugyanabban a palackban kerül az asztalodra, amelyben érlelődött. Az érlelési folyamat során eltávolítják az elhalt élesztőt (degorzsálás), és beállítják a pezsgő végleges cukortartalmát (dozázs).

2. Méthode Charmat (Tartályos Módszer)

Ez az eljárás költséghatékonyabb, mivel a pezsgőt nagy tartályokban erjesztik. Az így készült pezsgők gyümölcsösebb ízűek, de kevésbé komplexek.

3. Méthode Transvasée (Kombinált Eljárás)

Ez a módszer magában foglalja mind a palackos, mind a tartályos érlelési technikákat. A pezsgő először magnum palackokban érik, majd a tartályban eltávolítják az élesztőt, mielőtt normál palackokba kerül.

 


Pezsgő Fajták: Színek és Cukortartalom Szerint

A pezsgőket színük és cukortartalmuk alapján csoportosíthatjuk:

  • Színek: Fehér és rosé pezsgők.

  • Cukortartalom:

Meglepő lehet, de az Extra Dry (azaz szószerinti fordításban az Extra Száraz) kifejezés nem a legszárazabb, legkevesebb cukrot tartalmazó pezsgőt jelöli. Az ilyen típusú pezsgőkre jobban illene a félszáraz jelző, semmiképp sem érződnek édesnek, inkább gyümölcsösség formájában jelenik meg az ezekben lévő maradék cukor. 

  • Brut Nature: 0-3 g/l cukor
  • Extra Brut: 3-6 g/l cukor
  • Brut: 0-12 g/l cukor
  • Extra Dry: 12-17 g/l cukor
  • Dry: 17-32 g/l cukor
  • Demi-Sec: 32-50 g/l cukor
  • Doux: Több mint 50 g/l cukor

Champagne, Pezsgő vagy Prosecco? Mi a Különbség?

A pezsgőkkel kapcsolatban gyakori a kérdés: mi a különbség a champagne, a pezsgő és a prosecco között?

  • Champagne: Csak az a pezsgő nevezhető champagne-nak, amely a francia Champagne régióból származik és szigorú szabályok szerint készül.
  • Prosecco: Az olasz Veneto régióból származó habzóbor, amely Charmat módszerrel készül.
  • Pezsgő: A szénsav természetes erjedési folyamat során kerül az italba, míg a habzóbor esetében a szénsav mesterségesen kerül hozzáadásra.

Hogyan Fogyaszd a Pezsgőt?

A pezsgő az ünneplés szimbóluma, de nem mindegy, hogy milyen körülmények között fogyasztjuk. Íme néhány tipp a tökéletes pezsgőélményhez:

1. Pohárválasztás

A kristályüvegből készült, vékonyfalú pezsgőspoharak a legideálisabbak, mert nem lépnek kölcsönhatásba az itallal, és megőrzik az aromákat.

  • Széles kehely: Több aroma gyűlik össze, ideális édes pezsgőkhöz.
  • Keskeny kehely: Megőrzi a buborékokat, tökéletes a száraz pezsgők számára.

2. Ideális Hőmérséklet

A pezsgőt 5-7°C-on érdemes fogyasztani. Kerüld a gyors hűtést a fagyasztóban, mert az rontja az ital ízvilágát. Inkább egy nappal korábban helyezd hűtőbe.

3. Tárolás

A pezsgőt állítva tárold, hogy elkerüld a parafadugó nemkívánatos ízének átjutását az italba, amit a magas szénsavtartalom oldhat ki.


Miért Ünnepelj Pezsgővel?

Bár sokan még mindig csak szilveszterkor bontanak pezsgőt, ez az ital a hétköznapokat is különlegessé teheti. A pezsgő táncoló buborékai és frissítő ízei minden pillanatot emlékezetessé varázsolnak. Hiszen mindig van ok az ünneplésre, igaz?

Ne feledd: Legyen szó brut pezsgőről, proseccóról vagy egy különleges rosé pezsgőről, mindig válassz minőségi italokat. Egészségedre!

Vissza
Vásárlói fiók
  • Belépés
  • Regisztráció
  • Profilom
  • Kosár
  • Kedvenceim
Szolgáltatások

Esküvők/Rendezvények

B2B szolgáltatások

Blog

Információk
  • Rólunk
  • Általános szerződési feltételek
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Fizetés
  • Szállítás
  • Elérhetőségek
  • Üzletünk
  • facebook

  • instagram

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel a garantált kedvezményért!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a legjobb ajánlatokról! Ne aggódj, nem SPAM-elünk szét, és bármikor leiratkozhatsz.

Feliratkozás
drinkair.hu
Árukereső.hu Árukereső.hu
argep.hu
olcsobbat.hu
simplepay_hu_v2
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
  • Újdonságok!
  • Akciók!
  • Ajándékcsomagok
  • Tematikus válogatásaink
  • Díszdobozos italok
  • Boraink kartonos kedvezménnyel
  • Magyar Kisüzemi Sörök
  • Bor
  • Cider
  • Gin
  • Whisky
  • Rum
  • Likőrök
  • Tequilák
  • Pezsgők
  • Vodkák
  • Pálinkák, Párlatok
  • Vermutok
  • Cognac, Brandy
  • Külföldi Sörök
  • Tonicok, Üdítők, Energiaitalok
  • Koktélhozzávalók
  • Abszint
  • Delikát
  • Exkluzív Italok
  • Italcsomagok
  • B2B szolgáltatások
Nyelv váltás
  • hu
  • en
Belépés
Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.